© 2019 by Architecture + the City Festival. Privacy Policy. Proudly created with Wix.com

San Francisco Living: Home Tours

Nordic Victorian in the Mission

Mork Ulnes Architects

The 2900 square-foot Victorian flat was expanded by converting unused attic space, thereby gaining a master suite, children’s bedroom, and family lounge area. Incorporating expansive, generous space into this 1907 San Francisco Victorian’s attic required significant volumetric intervention to produce continuity in an otherwise traditionally segmented home. A double-height void is cut into the center of the plan for a new stair atrium that operates as the organizational and spatial hub of the house, linking the newly habitable attic to the existing living level below. The gabled attic level is lightly divided into bedrooms by a series of custom partition walls that gives the interior its graphic and spatial character. These wood and glass frames acoustically isolate the separate rooms but allow for visibility across the house’s length, creating spaciousness within this tight plan. Where the atrium bisects the attic level, the wood and glass framework becomes a graphic echo of the original roofline within the new building shell. The framework language carries throughout the house in the elemental, wood casework details at the windows, kitchen, and guardrail—connecting the new level and the old. The project was completed in June 2017.

Photo Credit: ©Bruce Damonte